Laks

Kendetegn

Laksen kan veje op til 20-40 kilo. De lever i saltvand, men yngler i ferskvand. Mange af de laks vi spiser er opdrættede i havbrug.

Anvendelse

Du kan spise laks rå som sushi og tatar, pandestegt, bagt, dampet, grillet, røget og gravet. Laks kan også laves til fars til for eksempel fiskefrikadeller, postejer og mousse. Rognen fra laks kan du bruge for eksempel som pynt på smørrebrød eller fiskeretter. Laksens kød er fast og saftigt og har et lys til kraftigt rødligt farve. Farven skyldes det røde farvestof i for eksempel rejer, der er en af laksens favoritspiser.

Opbevaring

Læg fisken på køl. Brug friske fisk samme dag som de er købt. Laks kan fryses ned i op til 3 måneder. Hvis du skal bruge laks til sushi, så husk at fryse den ned ved minus 20 grader i 24 timer først.

Ernæring

 Laks indeholder 10,9 gram fedt pr 100 gram. Heraf er 3 gram n-3 fedtsyrer. Laksen er dermed en fed fisk. Laks indeholder blandt andet D- og E-vitamin og mineralerne jod, zink og selen.

Opskrifter med laks

viewer loading recipies, please wait...