Skip to the content

jordbær

Kendetegn

Røde, røde og bløde.

Ernæring

Du finder jordbær i midten af madpyramiden sammen med frugter og bær. Jordbær indeholder mest vand, og har derfor et lavt energiindhold (få kalorier). Jordbær er en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Jordbær er et bær, som indeholder frugtsukker. Spis derfor ikke store mængder jordbær. Jordbær er en god kilde til vitamin K og C, som hjælper dine sår med at hele og styrker dine knogler hhv. dit immunforsvar. Vær opmærksom på at spise jordbærene sammen med en fedtrig fødevare, fx yoghurt, så din krop kan optage K-vitaminerne. Samtidig indeholder jordbær mange antioxidanter, som kan sænke dit blodtryk og kolesteroltal. Jordbær har også et højt indhold af mineralerne mangan, som også styrker dit immunforsvar, og kalium, som styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk.

Anvendelse

Skyl jordbær med stilk, ellers trænger vandet ind i bærret. Spis jordbær som de er, eller brug dem i salater, på yoghurt, i smoothies, til desserter, grød, saft eller syltning. Jordbær har en sød og karakteristisk smag. Skyl først jordbær, lige inden de skal spises.

Opbevaring

Sæt dem ikke i køleskabet, hvis du vil spise dem friske. Jordbær smager og dufter bedst, når de har stuetemperatur. Hvis de skal gemmes til næste dag, kan du opbevare dem ved 2-6 grader i køleskabet. Så kan de holde sig i 2-3 dage. Tag dem ud af køleskabet i god tid, før du skal spise dem. Husk at fjerne stødte og dårlige jordbær inden opbevaring. Jordbær kan fryses og anvendes til f.eks. marmelade eller smoothies. Frys jordbær i en frysepose.

Sæson

Juni-juli. Frosne og importerede bær kan du få hele året.

Mellemmåltid

Saft af hindbær og jordbær

Blend en smuk saft af hindbær og jordbær, eller smut ned i dit nærmeste supermarked og køb en d...

Mellemmåltid

Saft af ferskner, jordbær og mynte

Blend en dejlig sommersaft, eller køb en god i dit lokale supermarked

Mellemmåltid

Jordbærsmoothie

Sluk tørsten i en skøn jordbærsmoothie med et frisk strejf af ingefær