Skip to the content

hvidkål

Ernæring

Du finder hvidkål nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Hvidkål indeholder mest vand og har derfor et meget lavt energiindhold (meget få kalorier). De er samtidig en kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Hvidkål er en god kilde til vitamin C, K, B6 og folat, som også er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i hvidkål styrker dit immunforsvar, knogler, røde blodceller, hud og DNA, og hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Hvidkål er også en kilde til mineralet kalium, som også styrker dit blodomløb og kan sænke dit blodtryk. Desuden kan hvidkål bidrage til din indtagelse af kalk, som styrker dine knogler. Bitterstofferne i hvidkål er sundt for dit blod og hjerte og menes at kunne forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Anvendelse

Et hvidkålshoved vejer i indkøbsposen og er heller ikke bange for at fylde sin plads ud i køleskabet, hvor det holder sig frisk i mindst to-tre uger. Et hvidkålshoved strækker til flere retter, men lad dig ikke afskrække, hvis det virker uoverskueligt at gå i krig med det på køkkenbordet. Fjern de yderste blade. Læg kræfter i, og del hvidkålshovedet i fire stykker med en stor, skarp kniv. Skær stokken væk, og hvidkålens skarpe smag og sprøde bid er klar til at berige dine salater og gryderetter. Skær hvidkål i fine strimler og lynsteg dem i wok-retter med soja, hvidløg, chili og ingefær. Eller læg an til amerikansk coleslaw med rå fintsnittet hvidkål og groft reven gulerod. Vend begge dele i en dressing - typisk med mayonnaise, eddike og evt. creme fraiche. Spis flødestuvet hvidkål til medisterpølse, eller lad hvidkål give fylde og bid i supper og gryderetter. Rå fintsnittet hvidkål er lækkert som salat med olie-eddikedressing evt. blandet med honning. Drys med ristede nødder og kerner.

Opbevaring

Opbevar kål i en plastikpose eller anden tætsluttende beholder i køleskabet. Kål kan holde sig længe, helt op til 3 uger. Kål kan fryses, men skal først snittes og dernæst blancheres. Frys kål i en plastikpose. Brug den optøede kål i f.eks. gryderetter, supper eller wok.

Sæson

Hele året. Man skelner mellem vinter- og sommerhvidkål. Vinterhvidkål er større og mere bastant end sommerhvidkål, som tilberedes på samme måde som spidskål.

Aftensmad

Kålsalat, løg med honning og hakkebøffer

Hakkebøf på en ny måde. Lad grøntsagerne fylde mest og lad kødet være tilbehør. Så får du et va...

Aftensmad

Kålsalat og kyllingewok

Lav en grov kålsalat og spis en wokret med kylling til. Når du spiser mest fra bunden, og minds...

Aftensmad

Thai inspireret kålsalat med fuldkornsnudler og koteletter

Koteletter på en ny måde. Spis en grov kålsalat og nudler til. Husk at vælge fuldkorn, når du k...