Hønseæg

Kendetegn

Du kan få hønseæg i mange forskellige vægtklasser og fra forskellige produktionsformer. Æggeskallen er brun eller hvid. Farven afhænger af hønens race.

Anvendelse

Du kan se om et æg er friskt, ved at slå det ud. Hvis ægget er friskt har det en høj, spændstig blomme, og en sej og tyktflydende hvide. Gamle æg eller æg, der er opbevaret forkert, har en flad blomme, og en udflydende hvide. Du kan spise æg hårdkogte, som spejlæg, røræg, omelet og æggekage. Æg er også gode i pandekager og til marengs. Hele æg kan fungere som bindemiddel i maden, for eksempel i frikadeller. Opvarmet æggehvide får retten til at stivne, mens æggeblomme giver mere fylde til retten. Du kan bruge æg i både det salte og det søde køkken.

Opbevaring

Æg skal sættes i køleskab og holder sig bedst ved temperaturer på under 5 grader.

Ernæring

Fedtet i æg er næsten kun i æggeblommen. Hviden har derimod et højt indhold af protein. Æg indeholder blandt andet vitaminerne A, B, D og E og mineralerne kalium, fosfor, jern, zink og selen. De fleste vitaminer og mineraler er i blommen.

Opskrifter med æg

viewer loading recipies, please wait...