Skip to the content

æg

Ernæring

Du finder æg øverst i madpyramiden. Æg har et højt indhold af det “sunde” fedt og af proteiner, som er byggesten til dine muskler og væv. Begge dele gør din krop mæt. Æg er en god kilde til vitamin A, D og E, som styrker dine øjne, knogler og dit immunforsvar. Samtidig indeholder æg flere af B-vitaminerne, som hjælper din krop med at omdanne måltidet til energi. Heraf har de især et højt indhold af B12, som styrker dine nerver og er vigtigt for dit blod. Æg er også en kilde til mineralerne fosfor, jern, zink, selen og jod, som styrker blod, hår, knogler, negle og dit immunforsvar. Æg er gode for dine knogler og muskler. Det er en myte, at et æg om dagen øger dit kolesteroltal, men æggeblommen har et højt fedtindhold, så det er ikke sundt at spise for mange æg ad gangen. Desuden er æg en god kilde til vitamin D; især i en dansk vinter, hvor vi oftest ikke får sol nok.

Anvendelse

Det gør souffleen luftig, isen cremet og sovsen tyk og smagfuld. Ingen anden råvare kan trylle som hønseægget, bruges i alverdens søde og salte retter og nydes på utallige måder som et måltid i sig selv.

Opbevaring

Opbevar æg i æggebakken i køleskabet. Køleskabslågen er ikke et godt sted til opbevaring af æg, da temperaturen her er meget svingende. Rester af æggeblommer eller æggehvider kan med fordel gemmes i en lufttæt beholder i køleskabet. Hårdkogte æg skal opbevares på køl. De kan holde sig i ca. 1 uge.

Frokost

Tun med yoghurtdressing, æg og drueagurker

Husk at spise fisk flere gange om ugen og gerne til frokost. Bland fuldkornsbulgur i salaten og...

Frokost

Rugbrødsmadder

Rugbrød med pålæg mætter godt og er nemt at have med på farten. Husk også fisken til frokost.

Aftensmad

Frittata og hvidkål på japansk

Spring kødet over en gang i mellem og lav i stedet en lækker vegetarret. Vælg gerne grøntsager ...