Skip to the content

gulerod

Kendetegn

En god gulerod skal være fast og sprød. Du kan få orange gulerødder, men gulerødder kan også være hvide, røde, sorte og violette. Små nye gulerødder er sødere end store modne.

Ernæring

Du finder gulerødder nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Gulerødder har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt, og holder gang i din fordøjelse. Gulerødder en god kilde til vitamin A og K, som styrker din hud og dine øjne hhv. hjælper dine sår med at hele. A og K vitamin kan kun optages i din krop sammen med fedt. Derfor skal du være opmærksom på helst at spise gulerødderne sammen med et måltid, der indeholder fedt, så din krop kan optage alle vitaminerne. Gulerødder har også et højt indhold af vitamin C, som styrker dit immunforsvar. Derudover er gulerødder en kilde til mineralerne kalium og jod, som styrker dit blodomløb og dit stofskifte. Jod er særligt vigtigt til gravide, fordi det sikrer, at fosterets hjerne kan udvikles. Gulerødder er en nem snack til en sund hverdag, fordi de giver dig en god fordøjelse og gør din krop mæt.

Anvendelse

Spis gulerødder rå, svitsede, stegte, dampede, kogte og bagte. Du kan også bruge dem i brød og kager. Gulerod er fast og sprød, og der skal mere end en simre-ret til at slå den ud af kurs. Lad gulerødderne passe sig selv i en gryderet – de går ikke i stykker – eller lad dem sprede sødme i en skoldhed suppe. Gulerod er måske den mest alsidige af alle rødder i køkkenet. Dens sødme passer til næsten alle ingredienser og gør den også fantastisk i brød og kager med gods i. Gulerod er værdsat som tilbehør til kylling, fisk og kød. Kog gulerødderne let, og vend dem i hakket persille eller pesto. Eller skær dem i skiver og bag dem på amerikansk manér med kanel og farin. Spis små nye gulerødder rå som en delikatesse i sig selv. De er sødere end de store modne.

Opbevaring

Gulerødder skal i køleskabet. De holder sig i temperaturer på 2-6 grader. Gulerødder kan holde sig 12-14 dage. Tag dem ud af plastikposen. Køber du gulerødder med grøn top, så skær toppen af, inden du lægger dem i køleskabet. Ellers bliver gulerødderne bløde.

Sæson

Nye danske gulerødder kan du få fra juni-september. Lagrede kan du få hele året.

Aftensmad

Grove grøntsagsfritter med fiskefrikadeller

Lav grove grøntsager til fritter og spis fiskefrikadeller til. Rør fiskefarsen med grøntsager o...

Frokost

Råkost på æbler og gulerødder med ristede hasselnødder og hytteost

En grov råkostsalat til frokost smager friskt og stiller sulten. Bland hytteost og ristede hass...

Mellemmåltid

Grønt og frugt

Lidt grønt og frugt er et let mellemmåltid, der giver masser af vitaminer, mineraler og kostfib...