Skip to the content

grønkål

Kendetegn

Grønkål har store, grønne og krusede blade.

Ernæring

Du finder grønkål nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Grønkål har et lavt energiindhold (få kalorier), og er en god kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Grønkål er en god kilde til vitaminerne A, B, C, E og K. Blandt B-vitaminerne er der især et højt indhold af folat i grønkål. Vitaminerne styrker dine øjne, knogler, immunforsvar, rød blodceller, hud og DNA, og hjælper desuden dine sår med at hele og din krop med at omdanne maden til energi. Vær dog opmærksom på at nogle af C- og B-vitaminerne forsvinder ved tilberedning, og på at spise grønkål sammen med en fedtrig fødevare, så din krop kan optage A-, K- og E-vitaminerne. Grønkål er også en god kilde til mineralerne kalium, fosfor, jern, kalk og mangan, som styrker dit blodomløb, knogler og immunforsvar og kan sænke dit blodtryk. Desuden kan grønkål bidrage til din indtagelse af zink og magnesium, som også styrker dine knogler, hjælper dine sår med at hele, kan afhjælpe kramper i musklerne, og som hjælper din krop med at optage kalk.

Anvendelse

Spis grønkål rå, kogt eller stuvet. Rester af mad med grønkål må gerne varmes op igen, hvis retten har været kølet hurtigt ned og maden bliver varmet grundigt igennem.

Opbevaring

Opbevar grønkål i en plastikpose i køleskabet. Fennikel kan fryses: Hak grønkålen groft og blancher den i ca. 2 minutter. Lad kålen dryppe af i et dørslag og frys den så i en frysepose.

Sæson

August - februar

Frokost

Pastasalat med porre, græskarkerner og grønkål

Spis efter sæson. Porre og grønkål er eksempler på grøntsager, der er i sæson om vinteren. Husk...

Aftensmad

Kornotto med gulerødder og grønkål.

Dejlig vegetarisk kornotto med skøn smag. Perfekt til hverdagen.