Forstå madpyramiden

Madpyramiden viser, hvordan du kan sammensætte din mad i de rigtige mængder, så den bliver sund og varieret. Den viser ikke, hvordan du skal spise ved hvert enkelt måltid eller på en enkelt dag, men hvordan du skal spise i en periode på en uge eller 14 dage.

Madpyramiden har også et klimablik, så hvis du spiser sundt efter madpyramiden, tager du langt hen ad vejen også hensyn til klimaet.

Brug de tre lag

Madpyramiden viser, at du skal spise noget fra alle fødevaregrupper, men du skal spise det i forskellige mængder. Derfor har madpyramiden tre lag, hvor du skal spise mest fra bunden og mindst fra toppen.

Hvert lag i madpyramiden er opdelt sådan, at du skal spise mere fra bunden end fra toppen af hvert lag. Når du spiser grøntsager, skal du for eksempel spise flere grove grøntsager som gulerod, kål og bønner end fine grøntsager som agurk, tomat og peberfrugt. Når du spiser frugter, skal du spise flere danske frugter som æbler og pærer end importerede frugter som vindruer og appelsiner.

Ris er øverst i pyramidens midterste lag, fordi du skal spare på risene. Ris har nemlig et stort klimaaftryk. Du kan for eksempel skifte dine ris ud med bulgur eller couscous af fuldkorn eller hvedekerner.

I toppen af madpyramiden er råvarerne også inddelte. Fjerkræ og fisk er i bunden, mens det røde kød er i toppen. Det betyder, at du skal prioritere fjerkræ og fisk, når du vælger råvarer fra toppen.

Gå på tværs af lagene

Madpyramiden har også to spor, som går på tværs af det nederste og det midterste lag. Det ene spor består af frugt og grønt. Det betyder, at du skal spise godt med grøntsager og frugt, men at grøntsagerne - og især de grove - skal fylde mest. Det andet spor består af stivelsesholdige fødevarer som kartofler, brød, pasta og ris. Kartofler, rugbrød og havregryn er i bunden, mens mysli, fuldkornshvedebrød, pasta og ris er i midten af madpyramiden. Det betyder, at du skal spise flest kartofler og mest rugbrød og havregryn, og at du kan variere med mysli, fuldkornshvedebrød, pasta og ris engang imellem.  

Vil du vide mere? 

Køb ind med madpyramiden
De gode vaner starter i supermarkedet. Brug madpyramidens indkøbsguide, når du er ude at handle.  

Kort og god viden:
I folderen 'Spis sundt med madpyramiden' kan du få et kort og godt overblik over, hvordan du bruger madpyramiden. Læs eller print den her i pdf-format.   

Faglig viden:
Hvis du vil vide mere om den faglige baggrund for madpyramiden, kan du læse rapporten: `Revidering og revitalisering af madpyramiden. Sundhed, smag og klima´