Skip to the content

chili

Ernæring

Du finder chili nederst i madpyramiden sammen med grøntsagerne. Chili har et lavt energiindhold (kalorieindhold). Chili er en god kilde til vitaminerne A, C, B6 og folat, som styrker dine øjne, immunforsvar, røde blodceller, hud og DNA, og som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Chili har også et højt indhold af mineralerne kalium, jern og mangan, som også styrker dit blodomløb og immunforsvar og som kan sænke dit blodtryk. Desuden kan chili bidrage til din indtagelse af mineralerne fosfor og magnesium, som styrker dit blodomløb, kan afhjælpe kramper i musklerne og hjælper din krop med at optage kalk. Den brændende følelse, som chili giver, øger din mæthedsfornemmelse og stofskifte.

Anvendelse

For nogle er chili indbegrebet af en gastronomisk gyser, mens andre sværger til civiliseret vildskab ved spisebordet. Selv om chili ofte deler vandene, brænder de små røde djævle i forskellige styrker, så der er chili for enhver smag. Frøstolen, som er hvid og sidder inde i chilien under stilken, udgør størstedelen af flammehavet sammen med de hvide skillevægge. Skrab dem væk sammen med frøene, inden du snitter chilien, hvis du foretrækker den mildeste smag.

Opbevaring

Opbevar chilifrugter indpakket i en plastikpose i køleskabet. Her kan de holde sig ca. 1 uge. Hvis du ønsker at forlænge holdbarheden kan du med fordel sylte eller tørre frugterne.