Selen

Selen er et mineral. Det bliver også kaldt for et sporstof, fordi kroppen kun skal bruge nogle mikrogram om dagen.

Hvad er selen godt for?
Selen kan virke som en antioxidant. En antioxidant er et kemisk stof, der modvirker iltning (oxidation). Antioxidanter virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler. Frie radikaler er molekyler, der er kemisk ustablie og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og oxidere – det vil sige – ødelægge det. Selen er dermed med til at beskytte cellerne mod at blive ødelagte. Selen er også vigtigt for immunsystemet.

Hvad skal jeg spise for at få selen?
Du kan få selen fra fødevarer som fisk, skaldyr, indmad, fjerkræ og kød. Du kan også få selen fra korn og grøntsager. Hvor meget selen der er i grøntsager og korn afhænger af hvor det er dyrket. Generelt indeholder jorden i Danmark ikke meget selen.

Kan jeg få for lidt selen?
Mangel på selen er sjældent.

Kan jeg få for meget selen?
En normal kost eller tilskud i de anbefalede mængder giver ikke bivirkninger.