Skip to the content

Natrium

Der er meget natrium i bordsalt og generelt meget tilsat salt – med natrium – i færdigretter og forarbejdet mad som fx pølser og kødpålæg. De fleste danskere får meget mere natrium end nødvendigt, fordi vi putter for meget salt i vores mad.

Hvorfor er det vigtigt at få natrium?

Natrium er et mineral, som er vigtigt for din krops vand- og saltbalance.

Natrium hjælper med at opretholde den rigtige sammensætning af kropsvæsker, og så er det vigtigt for dine muskler og nerver.

Din krop har ikke et ret stort behov for natrium, og dit behov for natrium bliver let dækket gennem maden.

Hvad skal jeg spise for at få natrium?

Natrium finder du i store mængder i salt, som består af natriumklorid – det vi i daglig tale kalder for bordsalt.

Derudover er der især natrium fra tilsat salt i færdigretter og forarbejdede fødevarer som kødpålæg, pølser og færdigkøbt brød.

................................................................................................................................................................................................

Kan jeg få for lidt natrium?

Generelt ser man sjældent mangel på natrium hos raske danskere.

De fleste danskere får faktisk meget mere natrium, end de behøver, fordi vi spiser så store mængder salt i vores mad.

For lavt indhold af natrium i kroppen kaldes hyponatriæmi. Det problem ser vi stort set kun hos folk med kronisk hjerte-, lever- eller nyresvigt og hos personer, der får vanddrivende medicin.

Du kan også opleve hyponatriæmi, hvis du dyrker meget hård træning over længere tid, hvor du sveder meget.

Typiske symptomer på mangel på natrium (hyponatriæmi):

  • forvirring
  • sløvhed
  • bevimelse
  • i svære tilfælde kramper

Kan jeg få for meget natrium?

Ja, du kan godt få for meget natrium.

De fleste danskere får faktisk meget mere natrium, end de behøver, fordi vi elsker at komme salt i vores mad.

Hvis du spiser for meget natrium, er der risiko form at du får forhøjet blodtryk, hjertekarsygdom og mavekræft.

Du kan selv gøre noget for at få mindre salt. Skru ned for saltet i din madlavning og det salt, du drysser på fx pålæg og kommer i brøddej.

Generelt er salt en vanesag – en bestemt smag, som vi har vænnet os til.

Når først du har vænnet dig til, at maden ikke smager så saltet mere, som den gjorde tidligere, vil dine smagsløg også vænne sig til den nye måde at bruge salt på.

................................................................................................................................................................................................

Læs mere