C-vitamin
Hvorfor er det vigtigt at få C-vitamin?
Din krop bruger bl.a. C-vitamin til at optage jern og til at danne bindevæv.
Bindevævet giver struktur til bl.a. dine muskler, knogler, tandkød og blodkar.
C-vitaminer er også en rigtig vigtig medspiller i dit immunforsvar, i dit stofskifte og i nervesystemet.
C-vitamin er også kendt som ascorbinsyre.
Hvad skal jeg spise for at få C-vitamin?
C-vitamin findes i frugter og grøntsager som eksempelvis:
- kartofler, især nye
- citrusfrugter
- hyben
- persille
- peberfrugt
- solbær
- brombær
- grønkål
- rosenkål
- broccoli
- kiwi
- mango
................................................................................................................................................................................................
Kan jeg få for lidt C-vitamin?
Ja, du kan godt få for lidt C-vitamin, men det er meget sjældent, at det sker i Danmark.
Problemet opstår for det meste kun, hvis du spiser meget ensformigt og aldrig får frugt og grøntsager.
C-vitamin-mangel kan også opstå, hvis du har en sygdom, som påvirker din krops evne til at optage maden.
Symptomer på mangel på C-vitamin er:
- skørbug
- infektioner
- nedsat appetit
- træthed
- blødninger under benhinden (ved børn)
- opsvulmet tandkød
- tænderne løsner sig
- dårlig sårheling
- blødninger i huden
Kan jeg få for meget C-vitamin?
Ja, du kan godt få for meget C-vitamin.
Det er generelt svært at spise sig til skadelige mængder C-vitamin gennem helt almindelig mad.
Du bør dog aldrig tage et kosttilskud af C-vitamin, som ligger over den anbefalede daglige dosis. For store doser kan give diarré, oppustethed, svie ved vandladning og øger muligvis risikoen for nyresten.
................................................................................................................................................................................................