B12-vitamin – kobalamin
Hvorfor er det vigtigt at få B12-vitamin?
Din krop bruger B12-vitamin i dit nervesystem, i stofskiftet og til at danne DNA.
Kroppen bruger også B12-vitamin til at danne blodceller med. Derfor er B12-vitamin med til at forebygge blodmangel.
B12-vitamin er også kendt som kobalamin.
Hvad skal jeg spise for at få B12-vitamin?
Du får kun B12-vitamin fra fødevarer, der stammer fra dyr, altså animalske fødevarer som:
- kød
- fisk
- skaldyr
- æg
- lever
- mælkeprodukter som ost yoghurt og mælk
................................................................................................................................................................................................
Kan jeg få for lidt B12-vitamin?
Ja, du kan godt få for lidt B12-vitamin.
Problemet opstår for det meste hos vegetarer og veganere, som spiser meget lidt eller slet ingen kød og mejeriprodukter.
Ellers er det sjældent, man oplever B12-mangel-sygdomme hos raske danskere.
B12-mangel ses mest hos personer, der i forvejen lider af anden sygdom. Fx sygdom i mavesækken, ved cøliaki, eller hvis du får bestemte typer medicin.
Symptomer på mangel på B12-vitamin:
- lav blodprocent
- hovedpine
- træthed
- følelsesløshed forskellige steder på kroppen
- unormal gang
- tegn på psykiatrisk sygdom
- glat tunge
Kan jeg få for meget B12-vitamin?
Som det ser ud lige nu, er der ikke nogen studier, der viser, at du kan spise dig til skadelige mængder B12-vitamin gennem helt almindelig mad.
Tager du tilskud, bør du altid holde dig til de daglig anbefalede mængder, medmindre du har fået ordineret tilskudet af en læge.
................................................................................................................................................................................................