Kød og indmad

Hvor meget skal jeg spise?
Spis maksimum omkring 50 gram kød og indmad om dagen. De 50 gram er rå vægt. Hvis du spiser kød, der er tilberedt, som for eksempel pålæg, er mængden mindre, cirka 35 gram om dagen.  Om ugen svarer det 350 gram i rå vægt, og 250 gram i tilberedt vægt.
Kød skal ikke fylde meget i en sund kost. Derfor kan du lade ét eller flere måltider om ugen være uden kød. Kød i mindre mængder er dog med til at give variation, smag og næringsstoffer som protein og jern.

350 gram om ugen, hvad svarer det til?
1. En oksebøf
    To frikadeller
    En skive rugbrød med leverpostej

2. En svinekotelet
    En hakkebøf
    Seks halve skriver rugbrød med kødpålæg

3. To lammekoteletter
    En skinkeschnitzel
    Seks halve skiver rugbrød med kødpålæg

Hvilket kød skal jeg vælge?
Vælg de magre udskæringer, det vil sige med maksimum ti gram fedt pr 100 gram. Det kan for eksempel være mørbrad, schnitzel, koteletter uden fedtkant, skinke, filet eller magret hakket kød. Kig efter de Nøglehulsmærkede varer og pålægsvarer. Så er du sikker på kødet er fedtfattigt.
Varier gerne mellem de forskellige typer af kød. Det giver variation i både smag og næringsstoffer. Du kan også spise indmad som lever og hjerte en gang imellem.

Kød og ernæring
Kød er en god kilde til forskellige vitaminer og mineraler som B-vitaminer, fosfor, jern, zink og selen. Kød er også en god kilde til protein. Proteinet er af særlig høj kvalitet, der indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer. Kød kan dog også indeholde meget fedt, særligt mættet fedt. Vælg derfor de magre udskæringer.
Indholdet af de fleste vitaminer og mineraler er næsten det samme, uanset hvilket dyr kødet kommer fra, bortset fra jern, hvor svinekød indeholder mindre end oksekød og lammekød.

Indmad som hjerte, lever og nyre er magert og har et højt indhold af vitaminer og mineraler, for eksempel A-vitamin, B-vitaminer og mineralerne jern og zink.

Kød og klima
Spis ikke meget rødt kød. Kød har generelt det største klimaaftryk. Det er blandt andet fordi dyr skal have meget foder for at vokse. Svinekød har et klimaaftryk på knap fire kilo CO2 ækvivalenter pr. kilo produkt, mens oksekød har et klimaaftryk på omkring tyve kilo CO2 ækvivalenter pr kilo produkt. Drøvtyggere som køer er særligt klimabelastende, fordi de prutter og bøvser metan, og fra dyrenes gødning kommer der lattergas. Både metan og lattergas er stærke drivhusgasser. Stærkere end CO2. Spis derfor kun lidt rødt kød, og vælg svinekød frem for oksekød.